Ontwerp zonder titel 9

Interview Duitse Soft Secret cannabis blad. 

Het toeval brengt ons bij Martinus van Lies, de oprichter en huidige voorzitter van stichting WietOliePuur.nl. Het hele project bevindt zich in Nederland en lijkt in eerste instantie op een infoblog met een webshop voor cannabisoliën. Maar de situatie is anders…

Interview met Martinus van Lies
In Nederland worden consumenten en hun consumptiehoeveelheden getolereerd, bevinden coffeeshops zich in een grijs gebied en zijn marihuana of hasj illegaal. Zelf maximaal vijf planten kweken wordt ook getolereerd. Dit geldt vooral voor patiënten die vaak geen recept krijgen met vergoeding voor de apotheek of slechts voor een klein bedrag. Net als in Duitsland kan de theoretische mogelijkheid van medische zorg voor velen niet worden geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk. 

In Nederland geldt, net als in Duitsland, het “recht op de onschendbaarheid van het menselijk lichaam. Iedereen kan zelf bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt, of hij zich onder medische behandeling laat stellen en/of voorgeschreven medicijnen slikt.

Geboren aan de Duitse grens in de stad Almelo, ben ik nu de voorzitter van een cannabisclub die ik vijf jaar geleden zelf heb opgericht. Ik ben in 2015 om medische redenen in aanraking gekomen met cannabis. Ik had destijds veel gezichtseczeem waarvoor geen enkele dermatoloog een crème had die zou werken zoals ik het graag had gewild. Ook kreeg mijn moeder kanker en daarover wil ik liever niets kwijd in dit interview, behalve dat de ervaring zeer bijzonder was. Ik wil hier niets over kwijd omdat ik bang ben om mensen op het verkeerde been te zetten. 

Na bijna tien jaar kwam er een einde aan de pijnlijke situatie, die me intussen behoorlijk depressief had gemaakt. De oplossing kwam met cannabis… iets waar ik, zoals zoveel Nederlanders, genoeg van rookte. Ik had toen nog geen idee van de medicinale werking van cannabis. Ik heb het ondertussen bestudeerd en ben tot bijzondere inzichten gekomen!

Als CSC is het een zelfhulpclub – hoeveel leden heb je in je CannabisSocialClub?

Stichting WietOliePuur heeft meer dan 5000 donateurs en is voor velen een rolmodel geworden. Het voelt goed om elkaar op zo’n mooie manier van een product te kunnen voorzien dat voor sommigen echt levensreddend is. We hebben veel uitschieters gezien, maar dat zou een mooi artikel zijn voor een toekomstig nummer.

Nemen jullie onze lezers ook uit Duitsland mee?

Ik spreek zelf redelijk Duits omdat we veel Duitse donateurs van jong tot oud in de stichting hebben. Met veel plezier leg ik je het cannabis social club concept Stichting WietOliePuur uit. We zijn opgericht volgens de richtlijnen van ENCOD.

Lezing over vroegere huiduitslag
Heb je opgeleide artsen of werk je met onderzoek en ervaring?

Maandelijks heb ik veel gesprekken met artsen en specialisten die tijdens hun opleiding helaas weinig tot niets leren over cannabis en hoe het werkt. Dit laat zien hoe ons systeem werkt. Ik kan nu duidelijk uitleggen hoe het mogelijk is dat cannabis zo effectief is bij zoveel verschillende syndromen. Ik geef er presentaties en lezingen over in theaters en online in heel Europa. 

De olie werkt heel goed voor veel verschillende syndromen. Het vermindert pijn, stimuleert slaap en eetlust en ontspant spieren. Onze witte bloedcellen hebben ook een receptor voor THC. Regelmatige inname van THC activeert deze immuun cellen om iets te zoeken. Ik kan hier uren over praten, maar voor de eenvoud is het belangrijkste dat het endocannabinoïdensysteem van het lichaam, genoemd naar cannabinoïden die in de cannabisplant voorkomen, het effect veroorzaakt. 

We maken van nature cannabinoïden aan in ons lichaam. We kunnen onze gezondheid bevorderen, vergelijkbaar met wat we bijvoorbeeld met vitamines doen. Wanneer we onszelf versterken met cannabis, vullen we veel stoffen in ons lichaam aan met THC en alle andere bijna 450 actieve stoffen en mineralen in cannabisolie.

EU-gecertificeerde industriële hennep met CBD groeit al in veel landen. CBD-oliën zijn gemakkelijk en legaal verkrijgbaar voor iedereen ouder dan 18 jaar, bijna overal, ook voor jou. Aan de andere kant is THC cruciaal voor de behandeling van veel ziekten. Als je niet bij de coffeeshops of apotheken koopt, waar haal je dan je medicinale THC-cannabis vandaan? 

Wij telen volgens de 5 planten regel die we in Nederland hebben. Sommige van onze donateurs kweken vijf planten in de tuin of op het balkon. We voorzien elkaar van olie en andere producten gemaakt met cannabis op deze manier. De grote vraag uit Duitsland is dan ook: “Waarom mag dit in Nederland, waarom niet hier?” Ik heb de stichting goed opgezet door alles openbaar te maken. Doe niets wat niet mag, bijvoorbeeld om illegale cannabis te verkrijgen, etc.

Heb je patiënten levens gered met cannabisolie?

We hebben voor veel mensen de kwaliteit van leven kunnen verbeteren en hebben diverse wonderen gezien. Maar bij mensen die al lang medicijnen slikken hebben we een betere kwaliteit van leven kunnen bieden, omdat de olie vaak doet wat sterke pijnstillers zoals morfine en tramadol doen. 

Onze wietolie werkt goed tegen pijn en vooral de effecten van THC zijn geweldig.

Ons lichaam is een heel bijzonder organisme dat ons altijd probeert te beschermen tegen allerlei ziektes. Mijn studies gingen veel verder dan de effecten van cannabisolie. Ik ben er dan ook vast van overtuigd dat de wereldberoemde arts Dr. William Li alles prachtig uitlegt in zijn boek “Eat to Beat Disease”. 
Dit boek is een aanrader voor iedereen, ook als ze niet ziek zijn!

Netwerk je met soortgelijke organisaties, is er een overkoepelende organisatie?

Omdat de kennis op het gebied van medicinale cannabis is gegroeid en uitgebreid, ontmoet ik regelmatig belangrijke organisaties zoals de Europese ENCOD Coalition for Just and Effective Drug Policies. Onze cannabis social club WietOliePuur is opgericht volgens ENCOD-richtlijnen. Ondertussen ben ik ook voorzitter geworden van ENCOD, waar ik op een internationale bijeenkomst met een grote meerderheid werd gekozen om dit geweldige team te helpen in hun missie! 

Ik ben echt trots om te zeggen dat ik deze baan als voorzitter van ENCOD het grootste compliment van de afgelopen jaren vond en we zien dat hard werken nooit onopgemerkt blijft.

Je voorziet patiënten van wietolie en voorlichting?

Aangezien er coffeeshops zijn voor recreatief gebruik en voor mensen met pijn, denkt iedereen dat het probleem is opgelost. Voor velen zijn dit niet de juiste soorten of hebben ze er veel van nodig. We gaan door totdat er regels zijn waardoor zieke mensen legaal hun medicinale cannabis van goede kwaliteit kunnen krijgen waar ze maar willen!

Martinus van Lies

Zijn er grote verschillen tussen cannabissoorten voor medicinaal gebruik?

We horen vaak de vraag welk type cannabis goed is voor een medische aandoening. Het belangrijkste is dat er meer dan 4000 soorten cannabis zijn en ze zijn allemaal verschillend van elkaar. Het is daarom aan te raden om meerdere soorten te combineren. We kweken jaarlijks duizenden planten en proberen zoveel mogelijk verschillende soorten in dezelfde mix te krijgen. We maken van onze wietolie een soort multi-cannabisolie. 

We voegen ook andere zeer belangrijke producten toe aan de extractie, zoals citroenen en dennenappels, omdat de stoffen die zo actief zijn in cannabis ook veel voorkomen in hen. Als je goede wietolie wilt, zoals wij, gebruik je veel verschillende biologische planten die onder de zon zijn gegroeid.

Leveren jullie ook in het buitenland?

Martinus: We verkopen al onze producten al 8 jaar – van CBD-olie tot THC-olie. Op een bijzondere manier, namelijk online en dit alles in heel Europa… en ook in veel landen buiten de EU.

Hoe weten uw patiënten hoe ze uw cannabisoliën op de juiste manier moeten gebruiken?

Mochten er mensen zijn die vragen hebben over dit soort producten, dan kunnen ze contact met ons opnemen via onze website www.wietoliepuur.nl, die uiteraard ook in het Duits te vinden is (Noot van de redactie: klik op de landsvlag hieronder). 
Bedankt voor deze verhelderende inzichten in uw werk. In Nederland is cannabis in ieder geval iets relaxter dan in Duitsland. Niettemin wordt de vrijheid beperkt door verboden en wordt de medische zorg verslechterd. Er is niet alleen een gebrek aan beschikbaarheid of betaalbaarheid van medische kwaliteit, maar ook de kennis van de verschillende soorten, etc. Want voor de medicinale werking van cannabis is het juiste gebruik volgens de eigen ziekte een voorwaarde. 

Daardoor kunnen ook in Nederland veel patiënten zichzelf niet of niet goed behandelen met cannabis. Daarom willen we Martinus heel erg bedanken voor zijn werk en zijn tijd. We hopen dat hij een van de beslissende pioniers is en dat we in de toekomst legaal kunnen overstappen op thuisteelt als de dokter niet meewerkt of de zorgverzekeraar de duizelingwekkende apotheekprijzen niet betaalt.

Link na het Duitse artikel:
 https://softsecrets.com/de/artikel/wietoliepuur-der-cannamedsocialclub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.