endocannabinoïde systeem

Wat is het endocannabinoïde systeem (ECS) en waarom reageert het op cannabis?

In deze informatieve video leg ik (Martinus H van Lies) uit over het voor velen nog onverklaarbare ECS, het endocannabinoïde systeem. Onderaan de tekst vindt u link om deze video die uitlegt geeft over dit systeem. 

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is een natuurlijk voorkomend systeem in het menselijk lichaam dat betrokken is bij het reguleren van verschillende lichaamsprocessen, waaronder slaap, eetlust, pijnrespons en immuunsysteemfunctie. Het ECS bestaat uit endocannabinoïden, receptoren die deze cannabinoïden herkennen en metabole enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van endocannabinoïden.

Cannabis is een plant die bekendstaat om haar psychoactieve stof THC (tetrahydrocannabinol) en andere cannabinoïden, waaronder CBD (cannabidiol). Deze cannabinoïden hebben een sterk effect op het ECS en kunnen de activiteit van endocannabinoïden versterken of remmen. Dit kan leiden tot veranderingen in de pijnrespons, eetlust, slaap en andere lichaamsprocessen.

Er zijn aanwijzingen dat cannabisgebruik kan bijdragen aan de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn, multiple sclerose, angst en posttraumatische stressstoornis. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijke toepassingen van cannabis in de behandeling van andere aandoeningen, zoals kanker en epilepsie.

Echter, het gebruik van cannabis kan ook leiden tot bijwerkingen, zoals geheugenproblemen, verminderde cognitieve functie en cannabinoïde-intoxiteit. Ook hierop gaan ik in, in deze informatieve video.

“Endo” is een afkorting van het woord “endogen”, wat in het Nederlands “lichaamseigen” betekent. Endocannabinoïden zijn een groep van cannabinoïden die van nature voorkomen in het menselijk lichaam. Deze cannabinoïden fungeren als signaalmoleculen, wat betekent dat ze informatie overbrengen tussen verschillende cellen in het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol in het regelen van diverse biologische processen in een levend organisme. 

Zo regelen endocannabinoïden onder andere de productie van hormonen en eiwitten, de werking van het immuunsysteem, de functie van diverse organen, emoties en gedachten. Hierdoor spelen endocannabinoïden een belangrijke rol in het behouden van de homeostase in het lichaam.
Volg de link hieronder naar de blog waar u de video van Martinus kunt vinden: 

https://wietoliepuur.nl/blog/wat-is-het-endocannabinoide-systeem-ecs-en-waarom-reageert-het-op-cannabis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.